O nama

Planinarsko društvo " SAND žAK " je osnovano 1987.godine na inicijativu grupe studenata - entuzijasta, koji su činili okosnicu društva. Na početku svog rada društvu nesebično pomažu izviđači (koji su tih godina veoma organizovano delovali u našoj sredini) a posebno Laki Škrijelj.

Počelo se skromno, izletima po okolnim planinama, da bi to ubrzo preraslo u ozbiljnije pohode i akcije, širom bivše Jugoslavije a i dalje. Tih 80-tih organizovan je i čuveni slet planinara Srbije na Goliji i tih godina u svoje članstvo dobijamo dva izuzetna čoveka i planinara: Safeta Mavrića - Ćaka i Rama Avdovića (za predsednika).

Devedesetih društvo zapada u veliku krizu zbog ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji i zbog specifičnosti svog sportskog delovanja. Svoje aktivnosti svodimo na minimum - onoliko koliko su okolnosti i nesretna vremena to dozvoljavala.

1997.godine smo ostali bez istaknutog člana Safeta Mavrića-Ćaka, koji je nastradao na Hajli 06.januara. U njegovu čast, svake godine se organizuje memorijalni pohod na dan pogibije. U tom periodu je organizovano nekoliko uspešnih ekspedicija i osvojeni su Kilimandžaro, Mon Blan, Elbrus…

2001. godine društvo se reorganizuje u jedno moderno i efikasno sportsko udruženje. Sa novim rukovodstvom i sad već brojnim i edukovanim članstvom u svom sastavu nižu se uspesi: Kilimandžaro, Ararat, Akonkagva, Damavand, Himalaji itd..

Konačno, novembra 2005-te jedan dugo snivani san počinje da se ostvaruje. Društvo započinje radove (sopstvenim sredstvima) na izgradnji planinarskog doma na Mokroj Gori i zaključno sa januarom 2006-te uspešno okončava započeto. Konačno dobijamo osnovni preduslov za organizaciju novih sadržaja i regrutaciju i planinarsko školovanje novog - mlađeg članstva.

 

 

 
  Početna | O nama | Plan rada | Gde smo bili |Linkovi | Fotografije | Kontakt

Webmaster:Art Computer. Copyright © 2005 PDSANDŽAK. All rights reserved.