Mt.McKINLEY 2008 (6194m) (DENALI, ALjASKA)

 

- Još jedna velika ekspedicija iz PD "SANDžAK". Ovaj put su najjači momci iz društva pošli u pohod na najhladniju planinu na svetu - DENALI (stari naziv je Mt.McKinley) na Aljasci. U pitanju su Basar Čarovac, Sead Muminović, Selmo Sadović, Mirsad Jandrić i Fahir Demčović - Šiljo a sa njima je krenuo i stari drugar iz Banja Luke - Petar Pećanac. 17.05.2008. su pošli sa beogradskog aerodroma i preko Londona stigli do Čikaga. Od Čikaga su leteli dalje prema Enkoridžu i dalje prema Denali parku odakle su krenuli dalje prema baznom kampu. Od baznog kampa su stigli za 9 sati do kampa C1. Sledeći dan su od C1 do C3 stigli za 6 sati (preskočili su C2). 23.05. i 24.05. imaju mećavu i čekaju u C3 (3200m) da se vreme smiri.

Ovo je staza koju bi trebalo da predju:

Uzgred, nasi nisu sami, malo pre njih je u Denali Park dosla ekipa iz Bosne i krenuli su na uspon pre njih ali će se verovatno negde sastaviti jer je lakše kad su zajedno, posebno ako je nevreme. Sta se desava sa tom ekipom mozete videti na forumu Zone2000 a verovatno ce se tamo pojavljivati i informacije o nasim planinarima jer Bosanci imaju neku GPS spravu preko koje saznajemo njihovu poziciju. Tamo izmedju ostalog stoji trenutno ova informacija za naše planinare:

" 24.5.08.
Prethodni dan tj 23. počeo je da duva snažan,hladan vjetar i počela je mećava.Imali su problema sa satelitskim telefonom ali su ga 24. osposobili. Kada su došli, Zokina ekipa je već bila otišla tako da se uopšte nisu vidjeli.
Inače sa Pekijevom ekipom je sve u redu. Nadali su se da bi sutradan trebali gore, međutim...

25.5.08.
Informaciju koju su imali o vremenskoj prognozi je bila loša i obistinila se. Dva dana je snijeg bez prestanaka padao. Šatorisu im nekoliko puta bili zatrpavani tako da su neprestano morali da ih otrpavaju. Ništa im ne preostaje nego da igraju karte i da čekaju ljepše vijeme. Čitaju poruke od raje, to im mnogo znači, naročito sada kada su prikovani na 3300 m/nv i svima se zahvaljuju na podršci.


Razlika od dva dana u dolasku se sada pokazuje, jer da su zajedno u bilo kojem kampu, lakše bi im bilo družeći se i sl. Ali kada sam izvršio konverziju 11000 stopa (gdje su Zokini) u metre, dobio sam da je to 3352,8 m/nv, a što opet znači da su u stvari blizu.
Evo javiću sada Petru da malo izvidi. "

27.05.08.

Prošla je velika mećava. Bosanci su se javili iz kampa IV. Naši su ih sustigli i sad su zajedno u kampu IV na visini od oko 4350m i svi su zdravo i dobro.

28.05.08.

Na našu veliku žalost trojica su morali da odustanu. Sejo, Senko i Šiljo su krenuli nazad u bazni kamp zbog zdravstvenih razloga. No, ne treba puno žaliti jer McKinley će i sledeće godine biti na istom mestu a zdravlje i život su ipak važniji od planine.

31.05.08.

Basko, Misko i Petar su krenuli ka C5. Očekuje se da sutra izadju na vrh.

01.06.08.

Izašli su! Svaka čast svoj trojici. Bili su uporni i hrabri. Znate kako kazu: upornost se isplati a hrabre sreća prati a oni su napravili kombinaciju od toga. Još jednom čestitamo!

03.06.08.

Sišli su u civilizaciju i sad sumiraju utiske. Naći će se sa ostatkom ekipe u Enkoridžu i tamo će se spremiti za povratak. Očekujemo ih na aerodromu u Beogradu najkasnije do 16.06. Kad se vrate dopunićemo ovaj izveštaj njihovim utiscima i fotografijama.


Metko

 

•  Demović Ertan mob: 063/778 4848

•  Šarenkapić Mehmed mob: 065/6 312 221

•  e-mail :metko@ptt.rs , hubanice@yahoo.com

 
  Početna | O nama | Plan rada | Gde smo bili |Linkovi | Fotografije | Kontakt

Webmaster:Art Computer. Copyright © 2005 PDSANDŽAK. All rights reserved.