Tradicionalni uspon na Titov Vrh

30-31. 05.2009. Tetovo, Makedonija

Domaćin-organizator manifestacije: PD LJUBOTEN iz Tetova

Vodič: Emir Fetahović

Članovi PD Sandzak su učestvovali na tradicionalnom usponu na Titov Vrh ( 2 748 m) na Šar Planini u Makedoniji koji se održao 31. maja 2009 godine u organizuji PD Ljuboten iz Tetova.

Još od same najave, veliki broj planinara je bio zainteresovan da uzme učešće u ovoj akciji. Ukupan broj prijavljenih planinara je bio 22, a u poslednjih nekoliko dana pre polaska, dva planinara su otkazala ucešće.

Na redovnom sastanku planinarskog društva održanom 26. maja su dogovoreni detalji putovanja. Prevoz je organizovan minibusom firme Otto Petlača. Iz Novog Pazara se pošlo 30. maja u 6,15 časova. Bez većih zadržavanja prešli smo obe granice sa Kosovom i stigli u Prištinu. U Prištini je napravljena pauza radi kupovine planinarske opreme i kraćeg odmora. Nastavili smo dalje putem ka Skoplju i blizu Uroševca je napravljen odmor radi obroka u obližnjem ekspres restoranu. Nakon što su svi planinari okupljeni nastavilo se dalje i ubrzo smo prešli i granične prelaze između Kosova i Makedonije. Na graničnom prelazu Makedonije je bilo zadržavanja od 30-40 minuta zbog toga što autoprevoznik nije posedovao licencu koju izdaje Makedonsko ministarstvo. Nakon kraćeg ubeđivanja pogranični policajac je dozvolio prolaz preko granice. Ubrzo smo stigli do Skoplja gde je planirani izlet zbog kašnjenja morao biti ograničen na sat i trideset minuta.

Nakon završetka izleta ponovo smo se uputili ka ski centru Popovoj Šapki gde smostigli oko 17,30 časova. Svi planinari našeg društva su smešteni u isti hotel.

Odmah nakon pristizanja u hotel lokalna televizija iz Tetova "Menada" je zatrazila intervju od vodiča. Emir Fetahović, vodič ove akcije je upoznao novinare sa kratkim istorijatom društva i najvećim uspesima naših članova. Evelina Pluncević je dala intervju o pojedinostima i utiscima vezanim za uspon na Titov Vrh.

Svečano otvaranje manifestacije je usledilo prema programu u 16 časova u holu hotela Popova Šapka. Nakon svečanog pozdrava, predstavnik organizatora je uručio sertifikate o učešću svim društvima, kojih je bilo oko 60. U ime PD Sandzak, sertifikat je primio Fahir Demčović, načelnik. Nakon završetka otvaranja odrzan je sastanak svih vodiča kako bi se objasnile pojedinosti u vezi bezbednosti i organizacije samog uspona. Na kraju dana organizovano je i prigodno veselje uz živu muziku.

Prema planu uspon je počeo okupljanjem planinara ispred doma Popova Šapka u 6,30. Zbog kašnjenja jedna grupa planinara je pošla oko pola sata kasnije. Vremenski uslovi su bili odlični. Na Šar Planini sneg je već okopneo a zadržale su se samo pojedine površine zaklonjene od sunca. Zbog velikog broja planinara (oko osam stotina) uspon je vođen ležerno i sa odmorima pravljenim prema potrebi nezavisno od grupe. Organizacija uspona je bila dobra. Postavljeni su punktovi i obezbeđeno je policijsko prisustvo. 19 planinara PD Sandžak je osvojilo Titov Vrh. Povratak je usledio odmah nakon silaska sa vrha. Minibus je krenuo u 17 časova i bez većih zadržavanja smo stigli u Novi Pazar oko 10,30 h.

Novi Pazar, 17.06.2009.

Emir Fetahović, vodič

 

•  Hubanić El-Jesa mob: 065/5606 219

•  Šarenkapić Mehmed mob: 065/631 2221

•  e-mail :metko@ptt.rs , hubanice@yahoo.com

 
  Početna | O nama | Plan rada | Gde smo bili |Linkovi | Fotografije | Kontakt

Webmaster:Art Computer. Copyright © 2005 PDSANDŽAK. All rights reserved.